לצערנו, אחוז גבוה מאנשים בגיל הזקנה זקוק לטיפול סיעודי. המצב הזה, בו הזקן אינו יכול לתפקיד לבד מבחינה פיסית או מנטאלית, דורש מישהו שיהיה צמוד אליו 24 שעות ביממה. בדיוק משום כך נולד תחום הטיפול הסיעודי, שהיום, עם זרם העובדים הזרים הפך לפופולארי ביותר.
גמלת סיעוד ניתנת לפי החוק לגבר שעבר את גיל 65 או אישה שעברה את גיל 60. מי שמקבל זכאות לגמלת סיעוד הוא אחד כזה שאינו יכול לתפקד באופן עצמאי, אפילו בניסיון לעשות פעולות בסיסיות יומיומיות כמו ניידות בתוך הבית, הלבשה, אכילה, שתייה והפרשות.
המצב הרפואי של הנזקק, חמור ככל שיהיה, אינו מבטיח זכאות לגמלת סיעוד. כמו כן, אדם שהוא חולה או מוגבל, אך משפחתו תומכת בו – אינו עובר את קריטריון הזכאות. ולכן אדם חולה ומוגבל, שאינו תלוי בזולת בפעולות היומיומיות אינו זקוק להשגחה, אינו זכאי לגמלה.
סוגי גמלאות סעד
קיימים 2 סוגים של גמלות סעד בישראל :
- גמלת סעד חלקית הניתנת לכל מי שנמצא זקוק ותלוי במידה רבה בסובבים אותו ואינו יכול להתנהל באופן עצמאי. גמלת סיעוד זו מקנה 10 שעות טיפול שבועיות.
- גמלת סיעוד מלאה של כ- 15 שעות שבועיות ניתנת לכל מי שזקוק לטיפול צמוד ולהשגחה מתמדת.
ניצולי השואה זכאים לתוספת 9 שעות סיעוד במידה ונמצאו זכאים ל- 150% גמלת סיעוד. הגמלה ניתנת לפי יכולת ההשתכרות של הנזקק ולפי גובה דמי הפנסיה להן הוא זכאי. אם הוא דל אמצעים ונכסים, סביר להניח שגמלת הסיעוד תאושר לו.
איך להגיש תביעה לקצבת סיעוד?
את התביעה לקצבת סיעוד יכול להגיש כל מי שמייצג את הנזקק. התביעה מוגשת לביטוח הלאומי עם כל הטפסים הנדרשים. לשם מגיעים גם האחות או עמותת הסיעוד אשר הציעה לאדם את שירותיה, לאחר שהתובע חתם על התביעה.
לאחר שהוגשה התביעה, תגיע לבית התובע אחות מטעם ביטוח לאומי על מנת לבדוק את מצבו ואת רמת התלות שלו באחרים, הגשת התביעה עוברת דרך ועדה מיוחד של לשכת הרווחה אליה נשלח התובע.
לשכת הרווחה שולחת עובדת סוציאלית לבית הקשיש ובונה עבורו תכנית בהתאם לצרכיו. לאחר בניית התכנית, רשאי הקשיש לבחור את חברת הסיעוד ממנה יקבל את השירות.