פיברומיאלגיה (מכונה גם "דאבת השרירים") היא תסמונת חדשה יחסית אשר לפי מחקרים אחרונים פוגעת ב – 3%-4% מהאוכלוסייה בגיל השלישי. החולים בפיברומיאלגיה עלולים לסבול מפגיעה משמעותית באיכות החיים וברמת התפקוד היומיומי שלהם.
במאמר זה אסקור מהי פיברומיאלגיה וכיצד ניתן לטפל במחלה על מנת לחזור לשגרה מלאה.
מהי פיברומיאלגיה?
כאמור, פיברומיאלגיה (דאבת השרירים) היא תסמונת אשר פוגעת ב – 3%-4% מהאוכלוסייה בגיל השלישי. נכון להיום, הגורמים לתסמונת אינם ידועים לרפואה הקונבנציונלית ונראה כי קיים קשר גנטי אשר מוביל למחלה או טראומות אשר עלולות לגרום להתפרצות שלה.
באופן כללי, קל מאוד לאבחן את תסמונת הפיברומיאלגיה על סמך סיפור החיים של החולה ובדיקות גופניות כלליות. חולים אשר סובלים מפיברומיאלגיה, מדווחים על כאבים כרוניים במערכת השרירים לאורך עמוד השדרה והגפיים העליוניות/התחתונות. במקביל, חולים רבים מדווחים על הפרעות שינה, כאבי בטן וקושי בריכוז. פעמים רבות, פיברומיאלגיה מובילה לא רק לכאבים כרוניים אלא גם לתופעות של דיכאון, תסכול ורגשות שליליים אשר מזינים ומעצימים את התסמונת.
כיצד ניתן לטפל בפיברומיאלגיה?
טיפול בפיברומיאלגיה נעשה על ידי שילוב של טיפול תרופתי ושינוי התנהגותי מצד המטופל. לרוב, טיפול מוצלח בפיברומיאלגיה מורכב בצורה הבאה:
- טיפול תרופתי –טיפול תרופתי בפיברומיאלגיה אשר מתבסס על תרופות אשר משפיעות על מערכת העצבים של המטופל. לרוב, הטיפול התרופתי מתבסס על שילוב של דולוקסטין (DULOXETINE) ופרגאבאלין (PREGABALIN) אשר הוכחו כיעילות בהקלת הכאבים אשר נובעים מהתסמונת. במקור, התרופות נועדו לטפל בחולים אשר סובלים מדיכאון, אך במחקרים רבים נמצא יעילות רבה אצל חולים אשר סובלים מתסמונת פיברומיאלגיה.
- שינוי התנהגותי – על מנת שהטיפול התרופתי יצליח, המטופל נדרש גם לבצע שינוי התנהגותי ולהקפיד על פעילות גופנית ותזונה נכונה. פעילות גופנית אשר כוללת אירובי, הליכה, שחייה או רכיבה על אופניים משפרת ותומכת במערכות הלב, הריאה והשרירים בגוף המטופל.
לסיכום, פיברומיאלגיה היא תסמונת אשר מאופיינת ברגישות עזה בשרירים, כאב מופשט ועייפות כרונית. על ידי קבלת טיפול נכון, אפקטיבי ומקצועי בהחלט ניתן להקל את התסמינים למינימום האפשרי ולחזור לתפקוד מלא.