באופן טבעי, אנשים בגיל השלישי נוטלים יותר תרופות, כדורים ותכשירים רפואיים מאנשים צעירים.
אוכלוסיית ישראל מזדקנת מידי שנה כאשר לפי נתונים אחרונים של משרד הבריאות, אנשים מעל גיל 65 צורכים פי 3 יותר תרופות מצעירים. לפי המחקר של משרד הבריאות, כ – 35% מהמרשמים שניתנים לבני הגיל השלישי הם פשוט מיותרים ולעיתים אף פוגעים בהם יותר מאשר מועילים לבריאותם.
שמירה על איזון תרופתי בקרב הגיל השלישי
מסמך הנחיות מיוחד שהופץ בשנה האחרונה על ידי משרד הבריאות קובע בצורה חד משמעית כי קשישים רבים סובלים מטיפול יתר אשר אינו משפיע ואף פוגע בבני הגיל השלישי. ריבוי תרופות בקרב הגיל השלישי עלול לגרום למספר רב של תופעות כמו חוסר בשיווי משקל, בלבול, ישנוניות, דיכאון, נפילת לחץ דם, סחרחורות, חוסר תיאבון, עצירות ועוד שלל תופעות לוואי לא רצויות.
על מנת להתמודד עם תופעה בעייתית זו מעבר לבדיקה של הערכה גריאטרית, משרד הבריאות מבקש מקופות החולים הגדולות (כללית, מכבי, מאוחדת ולאומית) לשנות את פעילותן ולהגן על הקשיש בצורה הבאה:
- התראות ממוחשבות – שילוב של מערכת התראות אוטומטית אשר תעניק חיווי בזמן אמת (Real Time) כאשר מוענק או נרשם למטופל תרופה אשר מסכן אותו.
- טבלת טיפול תרופתי – הנפקת טבלת טיפול תרופתי לכל קשיש אשר תכיל הוראות מדויקות על אופן הטיפול, תופעות הלוואי, המינון הדרוש, המעקב הנדרש וכדומה.
לפי משרד הבריאות, איזון ומעקב תרופתי בקרב הגיל השלישי הוא חשוב במיוחד מכיוון שמרבית התרופות אשר נרשמות לקשישים בגיל השלישי נבדקו ונחקרו על מבוגרים מתחת לגיל 70. כמו כן, פעמים רבות המחקר התרופתי נעשה על חולים על סובלים ממחלה כרונית אחת ולא על קשישים בני הגיל השלישי אשר לרוב, סובלים ממספר מחלות כרוניות בו זמנית.
לסיכום, לעיתים ריבוי התרופות אותן נוטלים קשישים רבים בגיל השלישי לא רק שמכביד עליהם מבחינה כספית, אלא אף עלול לסכן את חייהם בצורה ממשית. חשוב לבצע מעקב יומיומי, מדוקדק ונכון אחר כלל התרופות שאנו נוטלים כך שלא נשיג בדיוק את ההיפך מהדרוש.