העלייה בגיל מובילה לא פעם לשינויים אשר דורשים התמודדות, הסתגלות והתאמה של אורח החיים של האדם. אחת התופעות בגיל השלישי היא ירידה בשמיעה כאשר לפי נתונים רשמיים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כ – 30% מבני הגיל השלישי סובלים מלקות שמיעה ו – 16% מבני 75 ומעלה סובלים מקושי רב בשמיעה או אינם שומעים בכלל.
איך להתמודד עם ירידה בשמיעה בגיל מבוגר?
ירידה בשמיעה עלולה לפגוע בצורה משמעותית באיכות החיים, להוביל למבוכה, בדידות ופגיעה ישירה בביטחון העצמי.
חשוב לדעת כי למרות שלקות שמיעה נפוצה בגיל השלישי היא יכולה להופיע בכל גיל. לרוב, היא לקות שמיעה מאובחנת כאשר אחד מהקשיים הבאים מתחילים לצוץ:
- קושי אמיתי בשמיעה בטלפון
- קושי לעקוב אחר שיחה בא יותר מ – 2 אנשים משוחחים
- קושי לשמוע מרחוק
- צורך מתמיד לשאול "מה?" על מנת להבין על מה מדובר
- צורך להגביר את הטלוויזיה על מנת לשמוע על מה מדובר
- "צלצול" באחד מהאוזניים אשר מוביל בהמשך לירידה בשמיעה
במידה וזיהיתם קושי בשמיעה, מומלץ לנקוט באמצעים הבאים:
- רופא משפחה – בדיקה ראשונית אצל רופא משפחה ובמהמשך החלטה על הפניה לרופא אף-אוזן-גרון.
- רופא אף-אוזן-גרון – הפניה לבדיקה מקיפה אצל רופא אף-אוזן-גרון מאפשרת לטפל בבעיות אשר יכולות להוביל לירידה בשמיעה (למשל, תעלת אוזן אשר חסומה בשעווה ומפריע לשמיעה).
- אבחון שמיעה במכון שמיעה (מכון אודיולוגי) – במידת הצורך, רופא אף-אוזן-גרון יוכל להפנות למכון שמיעה אשר יקבע את מידת הירידה בשמיעה והסיבות לה.
חשוב לציין כי בהחלט ניתן לטפל ולשקם את יכולות השמיעה בגיל השלישי. לפי ממצאי הבדיקות, הרופא יחליט אם לשקם את השמיעה על ידי מכשירי שמיעה למבוגרים או באמצעות שתלים (שתל שבלול, שתל עצם וכדומה).
לסיכום, ירידה בשמיעה יכולה להתרחש בכל גיל, אך באופן טבעי היא נפוצה הרבה יותר בקרב בני הגיל השלישי (בני 65 ומעלה). ירידה בשמיעה עלולה לפגוע בצורה משמעותית באורח החיים, הדימוי והביטחון העצמי ולכן מומלץ לא להזניח את הנושא ולטפל בו כבר בשלבים המוקדמים כאשר מזהים עדויות לירידה בשמיעה.