בחירה של כיסא גלגלים משפיע בצורה ישירה על איכות החיים, הניידות והתנועה של אנשים בגיל השלישי. בחירה שגויה של כיסא גלגלים יכולה להוביל לבעיות בריאותיות רבות החל מכאבי גב וצוואר ועד חסימת עורקים, עקמת ובעיות בריאותיות אחרות.
יצאנו לבדוק ביחד עם המומחים מהן האפשרויות שעומדות בפנינו בתחום וכיצד ניתן להוציא את המקסימום האפשרי עבור בני הגיל השלישי.
איך לבחור כיסא גלגלים?
על פי כל המומחים שדיברנו עימם, כסא גלגלים טוב, נכון ואיכותי הוא אחד אשר מעניק למשתמש בו את 3 היתרונות הבאים:
- ניידות – המטרה העיקרית של כיסא הגלגלים היא להחזיר לאדם שמשתמש בו את יכולות הניידות שחסרות לו. באופן כללי, ככל שיכול הניוד של הכיסא תהיה ארוכה, רחבה וטובה יותר כך מחירו יהיה גבוה יותר – ולהיפך.
- יציבות – מטבע הדברים, אדם אשר נעזר בכיסא גלגלים יושב בו שעות רבות במהלך היממה. לכן, חייבים למצוא כיסא יציב אשר מאפשר לו לשבת בצורה נוחה לאורך שעות רבות.
- נוחות שימוש –כיסא גלגלים חייב להיות נוח לשימוש (שינוי של גובה/זווית ישיבה) כאשר העדיפות היא לכיסא אשר ניתן לתפעל אותו בצורה עצמאית, קלה ופשוטה ללא עזרה של צד שלישי.
אלו סוגי כיסאות גלגלים קיימים בשוק?
באופן כללי, ניתן לחלק את היצע הכיסאות בשוק ל – 4 קטגוריות עיקריות:
- כיסאות אשר מנויידים על ידי צד שלישי – כיסאות מנויידים הם כיסאות פשוטים, קלים לניוד וקיפול אשר מיועדים לאנשים אשר מוגבלים בפלג גופם העליון. כיסאות מנויידים דורשים מלווה אשר יוכל לדחוף אותם ממקום למקום.
- כיסאות ידניים – כיסאות ידניים מאפשרים ניוד עצמי באמצעות הידיים. לעיתים קרובות, כיסאות ידניים מיועדים לבעלי כוח פיזי או למקומות סגורים אשר לא דורשים הפעלה של כוח לפרק זמן רב.
- קלנועיות – קלנועיות הם כיסאות אשר ניתנים לניוד באמצעות מנוע פנימי. לרוב, קלנועיות מיועדות לאנשים מוגבלים בפלג הגוף העליון אשר לא מעוניינים במלווה אשר צמוד אליהם 24/7 ורוצים לקבל עצמאות חלקית במרחב.
- כיסאות ממונעים – כיסאות ממונעים מאפשרים ניוד זמני באמצעות מוט היגוי. כיסאות ממונעים מאפשרות רמת ניידות, ניווט ותמרון טובה יותר מאשר קלנועיות כיוון שמדובר במוצר קטן הרבה יותר.
חשוב לציין שלפני שרצים לרכוש כיסא גלגלים, חשוב להיעזר באיש מקצוע או ניתן לפנות לארגוני סיוע כמו "יד שרה" או "עזר מציון" אשר מאפשרים להשאיל כיסא לתקופה קצרה של עד 3 חודשים. תקופת ההשאלה היא תקופה מעולה לבחינה, התאמה והבנה של הצרכים של כל האדם שעומד להשתמש בו באופן יומיומי.
בנוסף, משרד הבריאות והמוסד לביטוח לאומי מעניקים סיוע כספי לרכישה של כיסא גלגלים (סיוע שיכול להגיע לעד 90% משווי הכיסא) כך שמומלץ לבדוק את רמת הזכאות שלך בהתאם לרמת הנכות שנקבעה לך.
לסיכום, חשוב מאוד לבצע התאמה נכונה, מושכלת וטובה של כיסא הגלגלים למצבו הבריאותי והפיזי של האדם אשר הולך להשתמש בו בעתיד.