בדיקת ינשוף היא אחד מאמצעי ההרתעה היעילים ביותר נגד נהגים שעלולים לנהוג בשכרות. לרוב מדובר על בדיקות ליליות בקרבת אזורי בילוי של צעירים והדבר נועד להפחית את הנהיגה בשכרות, סיטואציה שמובילה לתאונות בשיעור גבוה יחסית.
העלייה בתאונות דרכים עקב נהיגה בשכרות הובילה את המחוקק לאפשר בדיקת ינשוף אקראית לנהגים. מדובר בצעד מרתיעה שנועד לצמצם את הסיכוי של נהיגה בשכרות ולרוב הבדיקות מבוצעות בלילה, בסופי שבוע ובקרבת מקומות בילוי של צעירים כמו ברים ומועדונים.
מה ההגדרה של נהיגה בשכרות?
נהיגה בשכרות על פי החוק היא תחת שלושה מצבים אפשריים:
- אדם ששותה אלכוהול בזמן שהוא אחראי על הרכב או בעת נהיגה
- אדם שנמצא בגופו סם מסוכן (על פי פקודת סמים מסוכנים)
- אדם שבדמו יש אלכוהול ברמה גבוהה מהמותר על פי החוק
כל אחד מהמצבים הללו מגדיר את אותו האדם כעובר על חוק נהיגה בשכרות והוא צפוי לענישה של שלילת רישיון מנהלית ל 30 יום, קנס כספי גבוה, החרמת הרכב ועמידה למשפט עם עונשים גבוהים הרבה יותר.
מהי בדיקת ינשוף?
בדיקת ינשוף נערכת באמצעות מתקן נשיפה חד פעמי או מכשיר חשמלי שמיועד לכך. הנהג נדרש לנשוף לתוך המכשיר והינשוף מבצע חישובים של כמות האלכוהול בדם על פי תוצאות הנשיפה. את הבדיקה יש לבצע פעמיים ברציפות.
המדד להגדרת נהיגה בשכרות הוא 240 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף או 50 מיליגרם אלכוהול ביחס ל 100 מיליליטר דם. עבור נהגים חדשים, נהגים צעירים או נהגים מקצועיים יש החמרה גדולה הרבה יותר והם נדרשים ליחס של כמעט חמישית מכך כדי להיות מוגדרים נוהגים בשכרות (למעשה אסור להם לגעת באלכוהול במשך שעות לפני נהיגה…).
הבדיקה נחשבת בדיקה מדויקת אך כדי לאמת אותה ולהימנע מטעויות קבע המחוקק שיש לבצע אותה פעמיים. לא תמיד כך מבוצעת הבדיקה ולכן כדאי לתעד אותה אם אכן בוצעה רק בדיקה אחת. כמו כן אתם רשאים לבקש שלא לעבור בדיקת ינשוף אלא בדיקת דם והשוטר רשאי להתיר זאת או לא. לא מומלץ בכל אופן לסרב לבדיקת ינשוף כי מדובר כסוג של הודאה שלכם על נהיגה בשכרות.
מה הענישה על נהיגה בשכרות?
אם לא עברתם בהצלחה בדיקת ינשוף ואתם מואשמים בעבירה של נהיגה בשכרות אתם חייבים לשכור שירותי עורך דין תעבורה. העונש המידי שיכול להיות הוא שלילת רישיון הנהיגה שלכם בשלילה מנהלית ל 30 יום והעמדה למשפט.
משפט יכול להוביל לשלילה של שנתיים לפחות, קנס כספי ואפילו מאסר על תנאי או בפועל (בעיקר בעבירה שניה או שלישית).
עורך דין תעבורה יכול לבחון את תהליך הבדיקה שלכם ולחפש בו נקודות תורפה והתנהלות לא מקצועית של המשטרה בבדיקה. החוק קובע שיש לערוך 2 בדיקות אבל גם כמה הגבלות נוספות שחלות על השוטרים בעת הבדיקה. כאשר יש התנהלות לא תקינה של השוטרים אז אתם יכולים לצאת זכאים וללא עונש.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד עידן לוי – עורך דין תעבורה בחיפה אשר מעניק ייצוג וייעוץ משפטי לחשודים ונאשמים בקשת רחבה של עבירות תעבורה בפריסה ארצית.