גידול של צמחי תבלין הפך לתחביב רציני מאוד של ישראלים רבים. התחביב הזה היה קיים בין אלפים בודדים טרום קורונה אך בעת הקורונה כאשר כולנו היינו יותר זמן בבית, עשרות אלפים נוספים הצטרפו לטרנד הקולינרי הזה והחלו לגדל צמחי תבלין במרפסת או בגינה. תחביב, הנאה וחסכון כספי של קניות בסופר. יש מושלם מזה?!
צמחי תבלין שמגדלים באופן עצמאי הוא התחביב שעשרות אלפי ישראלים התחברו אליו בשנים האחרונות. צמחי תבלין שימושיים על בסיס קבוע בכל בית בישראל ואם אפשר ליהנות מגידול שלהם בבית, זמינות בכל רגע נתון ובעיקר ללא צורך להוסיף אותם לרשימת הקניות בסופר, אז על פניו מדובר בתחביב חיובי ביותר.
10 צמחי תבלין שאפשר לגדל לבד בבית
לפי רחלי מפרחי אשדוד סיטי, חנות פרחים באשדוד, ישנם לא מעט צמחי תבלין אשר ניתן לגדל לבד בבית. הנה 10 צמחי תבלין שמתאימים לגידול ביתי:
- בזיליקום – בטעם קלאסי, חריף או של הדרים, הבזיליקום הוא תבלין שמשתלב נפלא עם מאכלים מסוגים שונים. הוא גם יפה, מדיף ריח נפלא ובהחלט כזה שקל יחסית לגידול עצמאי. הוא מסיים את סבב החיים שלו מהר יחסית ולכן תמיד כדאי לעקוב ולוודא שאתם יוצרים שלבי חיים חדשים בזמן כדי ליצור אספקה שוטפת.
- אורגנו – תבין שכולנו מקשרים לפיצה או אולי פסטה אבל הוא מעולה לעוד הרבה מאכלים מהמטבח הים תיכוני. מגיע בכמה סוגי טעמים על פי הזנים שקונים ולכן כדאי להתייעץ מראש עם החנות ממנה תיקנו אותו.
- פטרוזיליה – צמח תבלין פופולארי מאוד שמתאים כמעט לכל מאכל שחושבים עליו. משתלב נפלא עם המטבח הישראלי והים תיכוני ולכן כדאי תמיד לגדל אותו אצלכם.
- עלי דפנה – מהצמחים היותר גדולים בצמיחה שלהם. יכול להגיע לממדים של עץ קטן עם עלים רבים שמדיפים ריח נעים וטעם נפלא. תוספת מעולה לקשת רחבה של מאכלים. כדאי לרכוש אותו כשהוא כבר בשלבי צמיחה ויכול להניב לכם עלים טעימים בזמן קצר (גובה חצי מטר בערך בעת הרכישה).
- עירית – טעם שמזכיר בצל או שום ומראה של דשא כהה. למרות כל זאת מדובר בתבלין שמוסיף המון למאכלים מסוימים שהוא מתאים להם. כאשר הוא טרי ורענן הוא פשוט נפלא ומומלץ להכיר אותו יותר טוב לעומק.
- כוסברה – שילוב טעמים של פטרוזיליה, מרווה והדרים יוצר טעם מיוחד, שגם אם הוא מזכיר את הפטרוזיליה (גם במראה שלו), הוא מעט שונה ונותן "קיק" אחר למאכל שתכינו אתו. זקוק לכמה מחזורי חיים שונים כדי שתקבלו אספקה שוטפת ממנו.
- שמיר – אחד התבלינים הכי מדוברים כיוון שהדעה לגביו נחלקת באופן די גורף בין אוהבים לשונאים. אם אתם בצד שאוהב אז הוא מושלם למאכלים רבים. הולך נפלא עם מרקים אבל לא רק.
- נענע – תה עם נענע הוא טעם נפלא אבל נענע יכולה להיות שימושית גם למאכלים ולא רק לכוס התה שלכם. יש לקחת בחשבון שהיא בעלת טעם משתלט בעת הגידול שלה ולכן לא כדאי שתבוא במגע ישיר עם צמחי תבלין אחרים ותשפיע עליהם.
- מרווה – תבלין שמתאים למנות ספציפיות אבל הוא משדרג אותן משמעותית ולכן בשימוש נכון הוא מציאה של ממש. ההמלצה היא מרווה ננסית כדי שלא תקבלו התפשטות מוגזמת של הצמח הזה בבית שלכם.
- טימין – כמו המרווה גם הטימין לא מתאים לכל מאכל אבל יכול להוסיף במינון נכון למנות ספציפיות. מומלץ ביותר לגידול עצמי כדי ללמוד את הטעמים שלו ואיך לשלב אותו נכון במטבח שלכם.
לסיכום, רחלי מפרחי אשדוד סיטי ממליצה להתחיל עם גידול של 3 צמחי תבלין לכל היותר וכעבור חודש או חודשיים להגדיל את המבחר. חשוב ללמוד היטב לגבי כל צמח וגם למצוא את הזמן לתחביב הזה.
המאמר נכתב בשיתוף עם פרחי אשדוד סיטי, חנות פרחים באשדוד אשר מציעה זרי פרחים באשדוד או משלוחי עציצים באשדוד.
לעוד חנויות פרחים מומלצות באשדוד, ניתן לגשת אל אתר פרחים אשר מציג חנויות פרחים מומלצות בפריסה ארצית.