בישראל משלמים מס על כל דבר חוץ מאשר על אוויר לנשימה וכמובן שגם על עסקאות נדל"ן יש מיסים שונים. מיסוי מקרקעין מתחלק בין מיסים המיועדים לתשלום על ידי הקונה ואחרים שמיועדים למוכר. תשלום המיסים הללו הוא תנאי הכרחי לרישום העסקה בניהם בלשכת רישום המקרקעין.
המיסוי איננו פוסח על עסקאות נדל"ן בישראל ובכל עסקה שכזאת יש מס עבור הקונה ומס עבור המוכר. שניים מהמיסים הללו משולמים למס הכנסה ומיסוי אחד משולם לרשות המקומית בה נמצא הנכס. לעתים המיסוי הופך את העסקה לפחות משתלמת עבור המוכר או הקונה ולכן כדאי מאוד לברר מראש את סכום המיסים הצפוי והתקופה בה ניתן לשלם אותם. כמו כן יש תנאים שונים לקבלת הפחתה או פטור ממיסוי וכדאי מאוד לברר גם זאת מבעוד מועד.
אילו מיסים קיימים בעסקת מקרקעין?
מיסוי מקרקעין מגיע בכמה דרכים שונות וכדאי להכיר אותן לפני כל עסקת מקרקעין שתאם חושבים לבצע, בטח אם זאת הראשונה שלכם. את המיסים הללו יש לשלם עד 60 יום מחתימת העסקה.
- מס רכישה – במסגרת עסקת נדל"ן, בעת רכישה של קרקע, נכס מסחרי, דירה או בית פרטי נדרש הקונה לשלם מס רכישה באחוז מסוים משווי הנכס בעסקה, על פי מדרגות מס המתאימות עבורו. למשל, על דירת מגורים יחידה בשווי נמוך מ 1.75 מיליון שח אין מס רכישה ואילו על דירת מגורים שנייה (דירה להשקעה בד"כ) יש מס רכישה בשיעור של 5% עד סכום של 1.3 מיליון ₪ ואחוז גבוה יותר ככל שהסכום גבוה יותר. לעומת זאת על נכסים אחרים, כמו קרקע, משרד, חנות ודומה, מס הרכישה יהיה 6% משווי הנכס ללא קשר להיקף העסקה.
- מס שבח – החלק של המיסוי המתייחס למוכר בעסקת נדל"ן הוא מס שבח. גובה המס הוא 25% מרווח ההון על העסקה. כלומר מחשבים את ההפרש בין מחיר הקנייה של הנכס ומחיר המכירה שלו וגוזרים 25% מיסוי. לדוגמא דירה שנרכזה במיליון ₪ ונמכרה כעבור שנים בסכום של 2 מיליון ₪, הרווח הוא 1 מיליון ₪ לטובת המוכר ולכן הוא ישלם 250 אלף שח במס למדינה. יש כמובן סעיפים הנוגעים לאופן התשלום ולחישוב המס ביחס לדירות שנקנו לפני 2014, אז הוטל מס שבח על עסקאות אלו, אך כל מקרה לגופו ומומלץ להתייעץ בכך עם עורך דין מקרקעין שמלווה אתכם בעסקה בטרם תחתמו עליה.
- היטל השבחה – זהו תשלום מס שנגבה על ידי הרשות המקומית ולא רשות המיסים. התשלום מבוצע לרוב בעת מכירה של נכס (דירה, בית וכו') שעבר השבחה שהעלה את ערכו, כאשר הוועדה המקומית אישרה את התכנית שהביאה לעליית הנכס (תמ"א 38 לדוגמא).
עסקאות מקרקעין נועדו להיות כלכליות הן עבור הקונה והן עבור המוכר. לכן, יש לחשב כל פרמטר המשפיע על שווי העסקה בסיום התהליך ויש לקחת את המיסוי הצפוי בשקלול עלות העסקה הכוללת כדי להחליט אם היא כלכלית עבורך או לא.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד ארז בורג – עורך דין מקרקעין בצפון אשר מעניק ליווי וייצוג משפטי בעסקאות נדל"ן לתושבי הסביבה הקרובה, כך שאם אתם מחפשים עורך דין מקרקעין בחיפה או עורך דין מקרקעין בקריות – עו"ד ארז בורג הוא הכתובת!