שכירים רבים בשוק העבודה ואף לא מעט עצמאיים לא מבינים מה ההגדרה של פגיעה בעבודה, ולכן מאבדים חלק מהזכויות שיש להם במקרה והם נפגעים בתאונת עבודה על פי חוק. יש להבין שפגיעה בעבודה לא תמיד קשורה ישירות לביצוע העבודה עצמה או פגיעה מעובד אחר אלא הרבה מעבר לכך.
ההגדרה של פגיעה בעבודה רחבה מאוד בחוק הישראלי אבל הרוב אינם יודעים זאת. האדם הממוצע מייחס פגיעה בעבודה אך ורק למקרה בו הוא נפגע פיזית במקום העבודה, למשל קבלת מכה באתר בנייה, חתך ביד בעבודה במפעל וכן הלאה. האמת היא שההגדרה מקיפה הרבה יותר מצבים מכך.
מהי פגיעה בעבודה על פי חוק?
מצבים שונים העונים להגדרה של פגיעה בעבודה בישראל:
- תאונת דרכים – פגיעה בדרך מהבית למקום העבודה או ממנו אל הבית תיחשב כתאונת עבודה. כמו כן כאשר עושים את הדרך בין 2 מקומות עבודה שונים או בדרך למקום הקשור לעבודה (כנס מקצועי, סדנא וכדומה).
- הסעדה – מי שנוהג לסעוד בהפסקה שלו בעת העבודה במקום שמוכר ומקובל על המעסיק ונפגע באותו המקום ו/או בדרכו אליו או ממנו.
- פעולות הצלה – פגיעה בעת שהנפגע ניסה להציל חיים (נפש) או רכוש בזמן עבודתו.
- לימודים – בדרך למקום של בחינה ע"פ חוק שירות התעסוקה, בחינה ע"פ חוק חניכות או בדרכו חזרה מהמקומות הללו.
- תקיפה – אלימות או תקיפה מינית שגורמת נזק נפשי או פיזי לנפגע.
- מחלת מקצוע – פגיעה שנגרמת עקב סוג העבודה, מקום העבודה או סביבת העבודה.
כמובן שאין מדובר בשחור או לבן וכל מקרה שונה מהאחר, אך ניתן להבין שהחוק מקיף הרבה יותר מפגיע הפיזית ספציפית במקום העבודה.
מתי תדעו אם לתבוע על פגיעה בעבודה?
הגשת תביעה מול ביטוח לאומי היא השלב הראשון במקרה של פגיעה בעבודה. מכיוון שביטוח לאומי הוא מוסד גדול, בירוקרטי ועם תנאים רבים בדרך לקבלת פיצויים עקב פגיעה בעבודה, מומלץ שלא להתחיל תביעה מול ביטוח לאומי ללא יעוץ ו/או ליווי משפטי קודם לכן של עורך דין תאונות עבודה.
כדאי לתאם פגישה עם עורך דין ולעבור על כל המסמכים וההוכחות שיש לכם כדי לבדוק אם אכן יש לכם עילה לתביעה וסיכויים להצליח בה. עורך דין תאונות עבודה יודע מה התנאים שקובע החוק ויוכל לבדוק אם בכלל יש טעם להמשיך הלאה או כדאי לחסוך זמן, אנרגיה וכספים בשביל תביעה עם סיכויי הצלחה נמוכים.
במידה ועורך דין תאונות דרכים מוצא לנכון שיש עילה לתביעת ביטוח לאומי, קחו שחשבון שאין מדובר בתהליך מהיר וקל. בד"כ אתם תצטרכו לעבור בדיקות רפואיות שונות אצל מומחים אליהם יפנה אתכם העורך דין, לעבור טיפולים שונים על פי צורך ולאסוף מסמכים שיחזקו את הטענות שלכם לצורך התביעה.
רק לאחר מכן תוכלו להגיש את התביעה (עד שנה מיום האירוע) ולהתחיל בתהליך עצמו. לעתים התהליך יגיע לכך שתוזמנו לוועדה רפואית של ביטוח לאומי ושם יקבעו אם אתם זכאים לדרגת אחוזי נכות ותגמולים בשל כך או לא. חובה שעורך דין ילווה אתכם בכל התהליך הזה כדי שתצליחו בו ככל שניתן.
המאמר נכתב בשיתוף עם עורכת דין קרן נדרי – עו"ד נזיקין בצפון אשר מעניקה ייעוץ משפטי לנפגעים בתאונות עבודה מול המוסד לביטוח לאומי, חברות הפנסיה והמעסיק הפרטי. אם אתם מחפשים עורך דין נזיקין בקרית שמונה או עורך דין נזיקין בראש פינה – עו"ד קרן נדרי היא הכתובת!