אחת הסוגיות שרוב הגברים פחות אוהבים לשמוע עליהם במסגרת הליך גירושין הוא מזונות אישה. תשלום זה נועד לספק לאישה משענת כלכלית לשמור על רמת החיים שלה בתקופה של הליך הגירושין ועד שייכנסו לפועל. אין קשר בין מזונות אישה וילדים וחשוב להבין מראש איך קובעים מזונות אישה בתיק גירושין.
במקרה של גירושין יש לא מעט מאבקים בעניינים פיננסיים ואחד מאלו שכמעט תמיד נחשבים לנפיצים הוא זה של מזונות אישה. כאשר יש הליך גירושין אין "אהבה" גדולה בין הצדדים, גם במקרה של גירושין בהסכמה, ואף גבר לא מאושר לשלם עבור הוצאות המחייה של האישה שהוא מתגרש ממנה.
כאן המקום לציין שאין כל קשר בין מזונות אישה ובין מזונות ילדים שיש לשלם כדי לדאוג להם וזאת על פי הסכם המשמורת שנוגע אליהם, הסדרי ראייה וכן הלאה. כמו כן אין מדובר על חלק מהסכם חלוקת רכוש בגירושין שיסוכם בין בני הזוג.
איך נקבעים מזונות אישה בהליך גירושין?
קביעת מזונות אישה בהליך גירושין נקבעים על פי כמה פרמטרים:
- עזרה וטיפול – במקרה ולאישה יש צורך בעזרה מסיבה כלשהי כדי לשמור על רמת החיים אליהם הייתה רגילה. לדוגמא צורך בעוזרת בית, מגהצת וכדומה.
- ביגוד והנעלה – יש לספק לאישה מוצרי ביגוד והנעלה לפי רמת החיים שהייתה רגילה אליהם ולפי יכולתו של הבעל, הגבוה מבניהם.
- הוצאות רפואיות – השתתפות של הבעל בהוצאות רפואיות מסוגים שונים, כולל טיפולי שיניים, משקפי ראייה וטיפולים רפואיים שוטפים.
- הוצאות רכב – סוגיה מעניינת נוגעת לכלי רכב של הזוג. אם היה אחד, תתקיים בניהם חלוקה בשימוש בו ואם היו שני כלי רכב, אז כל אחד ממשיך ברכב שהיה בשימוש שלו. אין מדובר על חלוקת רכוש בין בני הזוג אלא עניין השימוש בכלי הרכב בזמן המשפט שלהם.
- הוצאות משפטיות – הוצאה מעט מוזרה היא זאת הנוגעת לכך שהבעל ישתתף במימון של הוצאות משפט הגירושין של האישה נגדו והוצאות נלוות לכך במידת הצורך. זאת כמובן אם האישה תוכיח שהיא זקוקה לכספים הללו ואין ביכולתה לנהל משפט הוגן בלעדיהם.
- קוסמטיקה ותכשיטים – בדיוק כמו בעניין הנעלה וביגוד, גם כאן הבעל חייב להמשיך לממן לאישה הוצאות עבור הצרכים שלה כפי שהורגלה להם במהלך החיים המשותפים שלהם.
- דמי כיס – תלוי מאוד בהכנסות שיש לאישה, אם יש כאלו. אם אין הכנסות כלשהם, אז ייפסק על פי מה שהיה הבעל נוהג לתת לאשתו מהמשכורת שלו או ההכנסה המשותפת שלהם.
- הנאות בשעות הפנאי – טיסה לחו"ל, חופשה באילת או יום כיף בספא. האישה הייתה רגילה לכך באופן קבוע? אז זה יימשך במהלך המשפט והבעל יממן זאת.
- תיקונים בבית – סעיף זה יכול להיכלל בדמי המזונות השוטפים או על בסיס כל מקרה לגופו, לדוגמא קלקול של המקר או מכונת הכביסה.
- ביטוח הדירה והמכשירים בבית – ביטוחים שהיו משולמים עבור הדירה ו/או התכולה שלה יימשכו כפי שהיו קודם לכן.
- הוצאות אחזקת הבית – התשלומים השוטפים עבור טלפון, גז, חשמל, מים, ועד בית וכדומה מאוחדים לסכום אחד שיחושב תחת הוצאות אחזקת הבית.
לסיכום נציין שניהול הליך גירושין הוא מורכב ויכול להיות עם הוצאות שלא חשבתם עליהם (אם אתה הגבר כמובן…). על כן חובה לקבל יעוץ של עורך דין משפחה לפני שמתחילים הליך גירושין או אם יוזמים כזה מולכם.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד ערן דוידי – עורך דין משפחה בקריות אשר מעניק ליווי וייצוג משפטי בהליכי גירושין מורכבים, גישור גירושין או גירושין בהסכמה.