פיגמנטציה בפנים היא אחת מתלונות העור הנפוצות ביותר בקרב נשים וגברים כאחד. לרוב, מדובר בהופעה של כתמים כהים או אזורים בגוון לא אחיד בפנים בעקבות חשיפה לשמש, שינויים הורמונליים, פצעונים שהחלימו או תהליך ההזדקנות הטבעי של העור. לפי ד"ר איתן טובי אשר מעניק מגוון רחב של טיפולים אסתטיים מתקדמים, מעבר להיבט האסתטי, פיגמנטציה יכולה להשפיע על הביטחון העצמי ולגרום לתחושת חוסר נוחות.
החדשות הטובות הן שישנם פתרונות רבים – החל מקרמים וסרומים שניתן לרכוש בבית המרקחת ועד לטיפולים מתקדמים במכוני אסתטיקה. במאמר זה נסקור את הגורמים לפיגמנטציה ואת כל שיטות הטיפול הנפוצות בישראל.
מהי פיגמנטציה?
פיגמנטציה היא הצטברות של מלנין – הפיגמנט הטבעי של העור – באזורים מסוימים. לפי ד"ר איתן טובי, פיגמנטציה יכולה להופיע ככתמים חומים, אדמדמים או כהים, לרוב באזורים החשופים לשמש: לחיים, מצח, סנטר ואף.
סוגי פיגמנטציה נפוצים:
- מלזמה – כתמים סימטריים על הלחיים, המצח והשפה העליונה. שכיח אצל נשים, במיוחד בזמן היריון או שימוש בגלולות.
- כתמי שמש (Solar Lentigines) – כתמים חומים שנוצרים עם השנים בעקבות חשיפה ממושכת לקרני UV.
- פוסט-אינפלמטורית (PIH) – כתמים שנותרו לאחר פצעונים, דלקת עור או כוויות.
- נמשים וכתמים גנטיים – מופיעים אצל בעלי עור בהיר, לרוב מגיל צעיר.
כיצד מטפלים בפיגמנטציה?
- קרמים וסרומים – הטיפול הביתי הבסיסי ביותר לפיגמנטציה מבוסס על חומרים פעילים שמטרתם לעכב ייצור מלנין, לקלף בעדינות את העור ולהבהיר את הכתמים. הטיפול הביתי אפקטיבי בעיקר כאשר הכתמים עדיין רדודים, חדשים וצעירים ובמקביל הוא מחייב סבלנות, התמדה ושימוש יומיומי בקרם הגנה.
- טיפול מזותרפיה – מזותרפיה לעור הפנים כוללת הזרקה שטחית של חומרים פעילים (ויטמינים, חומצה היאלורונית, אנטי-אוקסידנטים וחומרים מבהירים) ישירות לשכבת הדרמיס.
- טיפול בהבזקי אור (IPL) לפנים – טיפול אסתטי המשתמש באור בעוצמה גבוהה כדי לפרק את הפיגמנט הכהה שבעור. טיפול בהבזקי אור (IPL) לפנים מתאים בעיקר לכתמי שמש ונמשים שטחיים.
- פילינג כימי – פילינג הוא קילוף שכבת העור העליונה באמצעות חומצות במרקם ג'ל או נוזל. קיימים כמה סוגי פילינג לפי עומק חדירת החומצה, כאשר נדרשת זהירות יתרה והתאמה לסוג העור.
- טיפולי לייזר – בשנים האחרונות, ניתן למצוא מספר רב של טכנולוגיות לייזר מתקדמות (Q-Switched, PicoSure , Fractional CO2 ועוד) לטיפול בפיגמנטציה. לרוב, הקרן מפרקת את תאי המלנין והעור מתחדש עם מראה בהיר, צעיר ואחיד יותר.
- טיפול בגלי רדיו (RF) – גלי רדיו אינם פועלים ישירות על המלנין אלא מעודדים ייצור קולגן וחידוש תאי עור, דבר אשר תורם למראה בריא יותר. רוב הרופאים בישראל, נוהגים לשלב טיפולים בגלי רדיו (RF) עם מיקרונידלינג, שמחדיר חומרים מבהירים לעור.
לסיכום, פיגמנטציה בפנים היא בעיה עיקשת אך ניתנת לטיפול – עם סבלנות, אבחון נכון, וטיפול מותאם אישית. בין אם תבחרו להתחיל עם קרם הבהרה ביתי, פילינג שטחי או סדרת טיפולי לייזר – חשוב להבין שאין פתרון אחד שמתאים לכולם. ההמלצה הטובה ביותר היא לפנות אל רופא מומחה, בעל ניסיון ומכשור מתקדם לאבחון מדויק והתאמת תוכנית טיפול מותאמת אישית.
המאמר נכתב בשיתוף עם ד"ר איתן טובי אשר מעניק מגוון רחב של טיפולים המבוססים על רפואה אסתטית מתקדמת מטיפולי פיגמנטציה בפנים ועד טיפולי קולגן, טיפולי המסת שומן בסנטר או טיפולי PRP. אם אתם מחפשים טיפולים אסתטיים בתל אביב, טיפולים אסתטיים בבת ים או טיפולים אסתטיים בגבעתיים – הקליניקה של ד"ר איתן טובי היא הכתובת!